Orgel en saxofoon is een unieke combinatie. In de geschiedenis van de muziek is immers het pijporgel altijd in de klassiek hoek ondergebracht, terwijl de saxofoon een belangrijke plaats in de wereld van de lichte muziek heeft verworden. Saxofonist Gijs Hendriks speelde al vaker in zijn carriere samen met organisten. De samenwerking met organist Berry van Berkum pakte uit tot een goede combinatie daar van Berkum naast organist ook als pianist thuis is in het genre jazz.

Enkele maanden geleden strartten beide musici met dce voorbereiding van een nieuw programma. Vrije improvisaties leiden tot verschillende composities van beider hand. Hendriks hierover: Spelende met het orgel in kerken heb ik ondervonden, dat we tot prachtige stiltes en bijzondere rust kunnen komen. Dat heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van een aantal nieuwe composities. Van Berkum: De verschillende saxen die Hendriks bespeelt hebben schitterende akoestische effecten bereikt in de kerk.

De nieuw composities zijn op het concert uitgangspunt voor veel improvisatie. De musici spelen als duo en solistisch en hateren verschillende stijlen zoals free jazz, zuid Amerikaanse latin en langzame balad stijl.

Leave a Reply